Monday, June 16, 2008

Druhý pilier, hypotéka, choďte s tým už do péčka...

Nie, nie, nie! Nechcem od vás hypersupermegazvýhodnený úver, ani keď mi nikto lepší nedá, samotný koncept tejto zvrátenosti sa mi bridí! Že percento menej – či navyše? Že pre mladú rodinu? Že kto mi na to požičal? Že zhora ma neobmedzujú a zdola istia? Že mám rodiť len preto, že mi za to niekto zaplatí – tak tomu sa nehovorí motivácia, ale vyššia forma prostitúcie, vážení! Že sa nemám zabudnúť poistiť, úplne ale úplne že proti všetkému?

Ešte raz nie, nie, nie!

Mani-mani-mani, lalalalala... Šporíš a šetríš celý život a potom, hmhm, príde napríklad čo ja viem povodeň či zemetrasenie či vojna či zlodeji (ak budeš patriť k tým dôchodcom, ktorí si úspory pchajú do vankúšov a pod kachličky v dlážke) a tvoje peniaze jedného krásneho, voňavého, jarného dňa spravia mäkké, tiché „fuč“ a ty sa môžeš ísť tak akurát vieš čo – teda ak ti zostane aspoň zopár drobných na nákup spoľahlivého povrazu... Alebo príde ropná kríza, americká invázia, krach na burze, inflácia (to v prípade, že ostaneš moderným človekom a uložíš svoje peniaze v bankových a iných finančných subjektoch) a zo svojich celoživotných úspor si nekúpiš možno ani rohlík s maslom.

Samozrejme, toto všetko za predpokladu, že sa vôbec dožiješ dôchodkového veku, pretože ak bude súčasný trend pokračovať, budeš musieť robiť tak do šesťdesiatich piatich rokov (ak si žena) alebo sedemdesiatky (ak si muž).

Že troška dôvery v happy endings? Tak okej, veď keď už ti zaplatili za odrodenie a výchovu jedinca-občana (áno, hovoríme o tvojom potomkovi, možno aj viacerých...), tak sa ti to možno na staré kolená aj oplatí. Tvoje deti budú síce mať so svojím životom starostí dosť (splácať budú všetko od nočného stolíka a matrace cez koberec a kuchynskú linku až po plazmu a auto – o hypotéke samozrejme nehovoríme, ça va sans dire), ale určite sa aspoň raz pre teba obetujú a dosplácajú tvoje splátky a hypotéky a úroky a pičoviny, lebo v päťdesiatke sa ti samozrejme prepracuje, prestresuje, preinfarktuje, prerakovinuje, jednoducho ti zosne tvoj životný/á partner/ka a aj napriek tomu, že popri svojej 10-hodinovej pracovnej dobe začneš doma na objednávku háčkovať a privyrobíš si nejakú tú korunu vo fair trade (šak slovenský folklór, ne? to bude fičat, ne?), predsa len ešte budeš mať pred sebou nejakých desať rokov splácania – také dva zo šiestich miliónov, ktoré teraz zaplatíš za škaredý, ale že škaredý byt 2+1 v úplnej puni jarabej na okraji Blávy...

Tak sa na to poď vykašľať, kým ešte nie je neskoro a pridaj sa k nám! Vstúp do Klubu vydedencov systému! Žiadne členské príspevky a tým pádom ani žiadne percentá, navýšenia či podobné nechutné slová. Len zopár jednoduchých pravidiel:

1. Budeš pracovať a zarábať tak, aby si žil/a pohodlný život a mal/a z neho aj niečo iné ako tandem práca + spánok.

2. Záväzne sa zaviažeš, že sa nikdy nedáš zlákať na stavebné sporenie, výhodné úvery ani hypotéku (preboha, zaplatiť fiktívne štyri milióny za niečo, čo má hodnotu jedného a pol a navyše si povedať vo veku dvadsaťpäť rokov, že s jednou osobou stráviš nasledujúcich tridsať rokov, aby ste to mohli všetko splatiť...)

3. Neprídeš o svoj rozum a priority, a nedáš sa oblbnúť ani vtedy, keď všetci tvoji kamaráti a známi budú súčasťou nášho mladého prosperujúceho systému.

4. Nebudeš si hovoriť, že po tridsiatke sa život v podstate končí.

5. Nebudeš nikdy spochybňovať existenciu a efektivitu „oslíkov otras sa“.

6. S bankou budeš do styku prichádzať čo najmenej, najlepšie len cez bankomat, keď budeš potrebovať vybrať svoje poctivo zarobené peniaze. Ak budeš predsa len nútený/á zájsť do tejto inštitúcie, pri vstupe do pobočky sa trikrát otočíš okolo vlastnej osi a hodíš cez plece štipku soli, aby si od seba odohnal zlých duchov. V banke od vystátia radu nestráviš v rozhovore s jej zamestnancom / zamestnankyňou viac ako dve minúty. Zamestnancom banky sa nikdy nebudeš pozerať priamo do očí (prevencia proti uhranutiu) a budeš sa strániť každej ponuky spojenej s prívlastkom „výhodná“.

7. Budeš sa vyhýbať nasledovným slovám: fond, investícia, úrok, percento, pôžička, splátka, prepracovanosť, zaručený.

8. Slová, ktoré budeš mať nadovšetko rád / rada: relatívny, alternatíva, vychutnať si.

9. Nebudeš sa báť systému a nebudeš poznať koncept stresu.

10. Kedykoľvek stretneš na ulici Vieru Tomanovú, si povinný/á jej opľuť obe dioptrické sklíčka.


Live and prosper!


3 comments:

db said...

Takto príjemne ma rušiť pri učení (a teda budovaní si budúcnosti), to sa predsa nerobí! ;)
.
Za Vierku máš plusový bodík.
.
A keby si nič iné nenapísala, tak len za ten odstavec s uhranutím v banke by som to dal na Pulitzera ;)

April said...

Vyyyborneee :D
Ja vzdy na kazdu sporiacu ponuku sucho oznamujem ze sa chystam umriet velmi skoro. Potom vyuzijem chvilkove verbalne omracenie pracovnika a nechavam za sebou ohnivu ciaru.
Ale uz mam pripravenu novu taktiku: zaujimat sa o podmiekny dochodkoveho poistenia v pripade, ze vychovavam gumenu jastericu. Ach Gary, Gary... :)

Anonymous said...

Momentálne som uplne v pomykove, je tu kriza , bude svetova a aj u nas, viaceri sa dali zlakať uvermi a bla bla bla. A pritom je to take jednoduche ako prave citam na tejto stranke. Robime na darmozracov z "FINANCNEHO" sektora, co prezrali, predovolenkovali, prejazdili na autach ktore uz su davno v srotovniach celu buducnost 1-2 generacii. Ze vraj oni su najdôležitejší , money making money, hrali s nami peknu pyramidu.